Про розділення в Церкві

Перша ікона коптських новомучеників. Її автор - коптський художник зі США Тоні Резк. На іконі зображені заручники в помаранчевих шатах, що стоять на колінах на березі моря зі зв'язаними за спиною руками. У лівій верхній частині ікони зображений Христос, що благословляє мучеників, а над їхніми головами два ангели, низпосилають їм золоті мученицькі вінці.

Будь-який скандал, чи конфлікт, чи розділення у Церкві байдуже чи на адміністративному ґрунті, чи ні є ознакою набагато глибших проблем та недугів. Він виявляє заховане у людських душах. Однак, це не означає, що це є перешкодою чи що “Христос покинув свою Церкву”. Навпаки, це є частиною нашого спасіння. Адже у таких конфліктах ми усвідомлюємо, що насправді ми ніхто без Христа, просто випадкова трава на покрівлі, що висохне швидше, ніж її вирвуть. Вони показують нашу потребу у Спасі та розвіюють будь-яке марево про нашу “автономність” чи “самозарадність”. У соромі, приниженні, безсиллі ми зустрічаємо Христа.
Бо часто ми величаємося надміру, уявляємо Церкву потужною інституцією, себе можновладцями. І найжаливіше, коли це роблять єпископи, наші пастирі, які величають себе “ієрархами”. “Всі ж діла свої роблять так, щоб їх бачили люди: розширюють пов’язки свої і подовжують край одежі своєї. Також люблять возлежати на перших місцях на вечерях і сидіти на перших місцях у синагогах; і вітання на торжищах, та щоб люди звали їх: учителю, учителю!”(Матфея 23:5-7) У цій довгій та страшній промові
Господь не звертається суто до тогочасних духовних лідерів, нам це не цікаво як археологічна цікавинка, але й до усіх лідерів впродовж віків. Адже ясно хто зібрався убити Христа: першосвященики(архіпастирі, єпископи), учителі Закону(каноністи), книжники(богослови) та старійшини(пресвітери) – ми усі ці слова використовуємо по цей день у Церкві. У цьому є урок. Господь каже Матфея 23 до нас.
Тому хочу попросити усіх відмовитися від обрання та оборони сторін, окрім як сторони соборної Церкви з головою у Христі. Тримаючи Його у основі нашої радості, а не будь-що інше, ми матимемо бодай якийсь сенс.

Philosophical Orthodox

 

Подобається матеріал? Поділіться ним з друзями у Facebook!