Андрій Рибалко: Хай наблизиться Апокаліпсис!

У сучасній культурі Апокаліпсис асоціюється з катаклізмами, катастрофами і кінцем світу. Ним лякають нас сотні книг та фільмів. Ними лякають превдопророки і релігійні секти. Особисто мені довелося пережити таких “кінців світу” декілька – в дитинстві під час сонячного затемнення, у 2000 році під час Міленіуму та у 2012, коли закінчився календар майя. Про що це свідчить? Про те, що століття атеїстичної пропаганди досягло напівперемоги. У суспільстві мало послідовних безбожників, мало християн. Натомість основна частина населення – “всевіруючі”. Більше того, багато з тих, хто вважає себе християнином дуже далекі від розуміння хоча б базових положень християнської віри. Зрозуміло, що далеко не кожен православний повинен мати богословську освіту. Але той, хто ходить до церкви, кожну неділю виголошує Символ Віри. ” І прийде у славі судити живих і мертвих, а Його Царству не буде кінця…”, “чекаю воскресіння мертвих і життя будочого віку”,  – промовляємо ми.

Можна зрозуміти, коли б приходу у славі Христа боялися атеїсти чи рідновіри. Звісно, для них це стане неприємним сюрпризом. Але як пояснити те, що люди, які щонеділі зранку встають, щоб прийти до Христа бояться, щоб сам Христос прийшов до них?

Всі катаклізми та катастрофи, які описані у Одкровенні, пов’язані не з другим пришестям Ісуса Христа, а із приходом Антихриста – людини, яка обмане цілі народи, пообіцяє земний рай без Бога, а згодом намагатиметься замінити собою Бога. Але диявол – батько брехні. Замість миру і благополуччя влада Антихриста принесе смерть, війни і занепад.

Ми не знаємо, коли настануть останні часи, адже “про день той і годину ніхто не знає, ні ангели небесні, а тільки Отець Мій один”. Можливо Апокаліпис виявився розтягнутим у часі. Можливо він настане не скоро. А можливо нам пощастить стати тим поколінням, яке візьме участь у останній битві між добром і злом. І якщо ми чогось і маємо боятися, то це чесної відповіді перед собою – чи достойний я стати до лав Воїнства Христового?

Андрій Рибалко

Подобається матеріал? Поділіться ним з друзями у Facebook!